آیا آشفتگی ذهنی و استرس واقعا چیزهای بدی هستند؟ یا اینکه ما صرفا به‌ نوعی بزرگنمایی از یک حالت طبیعی ذهنی و احساسی می‌پردازیم؟ مقداری از این آشفتگی و اضطراب و استرس، بخش ضروری و مهم برای زندگی ما به شمار می‌رود؛ اما در دنیای پرسرعت کنونی، این واکنش‌های انسانی اغلب از کنترل خارج و به عامل مخرب در بهره‌وری، آرامش ذهنی و سلامتی ما تبدیل می‌شود.

چرا باید به فکر استرس مخصوصاً در فضای کاری خودمان باشیم؟

دلایل بسیاری وجود دارند. حس نگرانی و اضطراب در خصوص فعالیت‌های روزمره که امری طبیعی به نظر می‌رسد، می‌تواند شما یا گروهتان را از دستیابی به اهداف شخصی و حرفه‌ای بازدارد. استرس درصورتی‌که تشخیص داده نشود می‌تواند:

1.استرس بهره‌ وری را کاهش دهد

استرس مضر می‌تواند به کاهش بهره‌وری منجر شود؛ زیرا باعث می‌شود کارمندان خطاهای بیشتری داشته باشند،کارشان را با بی‌میلی انجام دهند، در خانه بمانند تا از موقعیت‌های کاری پر دغدغه پرهیز یا حتی ترک کار کنند؛ با این امید که درجایی دیگر موقعیت کاری کم دغدغه تری داشته باشند. درنتیجه بهره‌ وری گروه کاری یا افراد تحت نظارت شما می‌تواند مستقیما تحت تاثیر قرار گیرد.

2.استرس روی سلامتی تاثیر بگذارد

استرس بیش‌ ازحد و طولانی می‌تواند به لحاظ فیزیکی شما را بیمار کند و حتی منجر به مرگتان شود. بدن شما به استرس نیز همچون هر موقعیت فیزیکی خطرناکی واکنش نشان می‌دهد و میزان فشارخون و سطح آگاهی حواس را بالا می‌برد. این واکنش شما را محفوظ نگه می‌دارد و می‌تواند برای مدتی کوتاه به نفعتان باشد. اما استرس طولانی، نگرانی و اضطراب می‌تواند جسم شما را فراتر از حد توان تحت‌ فشار قرار دهد.

3.استرس تخلیه انرژی میکند

اضطراب زیاد،استرس،تشویش و نگرانی قادر است انرژی شما را تحلیل برد و زندگی کاری و خصوصیتان را رنج‌ آور نماید. شما برای تمرکز مناسب، پاسخگویی موثر و برداشت صحیح از موقعیت‌ها نیاز به انرژی‌ دارید. نگرانی و اضطراب، انرژی شما را مصرف می‌کند و قدرت فیزیکی لازم برای انجام مطلوب کارتان را از شما می‌گیرد.

شکستن حلقه استرس در 4 مرحله

یکی از بهترین راهکارها برای شکستن حلقه استرس،بکارگیری روش ۴ مرحله‌ ای است که به شما راهکار مواجهه با استرس در هنگام وقوع آن را ارائه می‌دهد.

مرحله اول: توقف

به‌ محض اینکه متوجه شروع میشوید به خودتان بگویید «ایست!». مثلا درست در لحظه‌ ای که مشغول پایان دادن سخنرانی خود هستید ناگهان لپ ‌تاپتان خاموش می‌شود و شما سرازیر شدن اضطراب، همراه با پیام شکست را به ذهن خود احساس می‌کنید. «سخنرانی‌ ام خراب می‌شود، همه‌چیز نابود میشود و من اخراج خواهم شد.» در این لحظه با گفتن کلمه «ایست»، قبل از شنیدن این پیام‌ها سدی در مقابلشان ایجاد کنید. این کلمه را دو بار تکرار کنید: «ایست! ایست!»

مرحله دوم: تنفس

مرحله دوم نفس کشیدن است. نفس عمیقی بکشید و دیافراگم خود را با هوا پرکنید. نفس خود را 8 ثانیه حبس کنید و سپس به‌ آرامی خارج کنید. درست همان‌طور که کلمه «ایست» افکار منفی را از رسیدن به ذهن شما بازمی‌دارد، نفس کشیدن نیز به تمایل شما برای حبس کردن نفس خود در زمان استرس غلبه می‌کند. تمرکز روی نفس کشیدن به شما کمک می‌کند روی استرس خود به شیوه‌ ای موثرتر تمرکز نمایید.

مرحله سوم: تامّل کردن

بعد از متوقف کردن روند استرس و انرژی گرفتن از طریق تنفس عمیق، می‌توانید روی مشکل اصلی که همان دلیل استرس است تمرکز کنید. با فکر کردن به واکنش ناشی از استرس خود، می‌توانید سطوح متفاوت افکارتان را شناسایی کنید و واکنش‌های ناشی از استرس را از واکنش‌های غیرعقلانی متمایز سازید.

مرحله چهارم: انتخاب

در نهایت، اکنون می‌توانید با تمرکز روی مشکل واقعی، به یافتن راه‌ حلهای واقعی بپردازید. به‌عنوان‌مثال، بعد از راه‌ اندازی مجدد لپ‌تاپ خود، ممکن است متوجه شوید که مقدار بسیار ناچیزی از اطلاعات ازدست ‌رفته ولی شما قادر خواهید بود با استفاده از روش قدیمی آنی گویی، اطلاعات را به مخاطبان خود منتقل کنید.

بنابراین  آنچه می‌توانست یک فاجعه تلقی شود به یک مشکل قابل ‌حل تبدیل می‌شود، که شما با آگاهی از گزینه‌های خود، توان مقابله با آن را دارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.